Terugblik op 2016

Het jaar 2016 is alweer voorbij. Tijd om even terug te kijken.
Het was een bijzonder jaar. Ook een jaar als alle andere jaren, maar in ons vak is niks gewoon. Je bent als uitvaartbegeleider zo intensief bezig met het begeleiden van mensen met vaak heftige vaak emoties, dat je eigenlijk niet één gewone dag beleeft. Elk contact met een familie in zijn eigen bijzondere situatie is buitengewoon. Zo ervaren we dat tenminste. En maar goed ook, want daardoor kunnen we de familieleden en andere nabestaanden de buitengewone zorg geven die ze nodig hebben.

Bijzonder was het jaar ook door de groei van ons bedrijf. Met de komst van Natasja, december 2015, was het mogelijk om meer uitvaarten te verzorgen dan daarvoor en de nabestaanden toch de intensieve, persoonlijke begeleiding te geven die het afscheid van een geliefde vereist. Zo konden we afgelopen jaar zelfs ruim 50% meer opdrachtgevers begeleiden dan het jaar daarvoor. Daar zijn we erg blij mee.

Maatschappelijke uitvaarten

Van de 71 uitvaarten die we in 2015 aannamen waren er 9 in opdracht van de gemeente Amersfoort, de zgn. Maatschappelijke Uitvaarten. Ook dit is bijzonder werk, het verzorgen van uitvaarten van mensen die zelf niet konden zorgen voor voldoende geld voor hun eigen uitvaart. Of die helemaal geen mensen om zich heen hadden die hun uitvaart konden laten uitvoeren. Een groep erg kwetsbare mensen, van wie het evt. netwerk vaak ook bestaat uit kwetsbare mensen. We hebben het met liefde en overgave gedaan.
Het aantal van 9 is opvallend lager dan in de jaren ervoor (bijvoorbeeld 15 in 2015). Des te opvallender, omdat het algemene beeld in Nederland juist een toename van dit soort uitvaarten is. Waardoor het aantal in Amersfoort zo afnam is ons (nog) niet duidelijk.

Afscheidshuis de Poort

Ons afscheidshuis aan de Soesterweg is ook vaak gebruikt. Tientallen families hebben er de dagen tussen sterven en uitvaart doorgebracht bij hun geliefde, die daar opgebaard was. Ook hebben we er diverse kleinere afscheidsplechtigheden verzorgd. De intieme sfeer van het woonkamerachtige huis werd door de families zonder uitzondering erg gewaardeerd. We zijn blij dat we dit aan de families kunnen bieden.

2017

2017 wordt ook een bijzonder jaar voor ons, dan bestaan we vijf jaar (op 16 april). We zijn van plan  het op gepaste wijze te vieren.

Het afgelopen jaar geeft ons de motivatie om ons ook in 2017 weer maximaal in te zetten voor onze opdrachtgevers. Wij staan als medemensen naast onze opdrachtgevers om samen met hen een uitvaart vorm te geven zoals zij dat willen. Niet afstandelijk en verstopt achter een zwarte stropdas of een strak gezicht, maar met (beheerste) emotie, met inleving en creativiteit en vooral met liefde voor de medemens. Dat is naar onze overtuiging de beste manier om dit werk te doen.

Geef een reactie