Natuurbegraafplaats in Doorn

De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 17 september 2015 besloten een deel van de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn te bestemmen tot natuurbegraafplaats. Dat verklaarde raadsgriffier Water Hooghiemstra desgevraagd.   In eerste instantie gaat het om ca. 1,5 hectare, waar ca. 130-140 natuurgraven kunnen worden uitgegeven. Vanaf 1 november a.s. kunnen de eerste graven in gebruik worden genomen.

De gemeente sluit daarbij aan aan de trend om te begraven in de natuur. Zo weinig mogelijk aanpassingen aan het landschap en het nalaten van onderhoud zijn daarbij de belangrijkste verschillen met begraven op traditionele begraafplaatsen. Ook is vaak eeuwige of langdurige grafrust aan de orde, wat op traditionele begraafplaatsen juist in het algemeen niet meer mogelijk is.

Eeuwige grafrust betekent in Doorn een termijn van 99 jaar. De gemeente wil op lange termijn nog wel enige grip houden op het gebied en niet voor altijd vast zitten aan de begraafplaats.

De gemeente hoopt met deze stap meer inkomsten te verwerven en de exploitatie van de begraafplaatsen sluitend te krijgen. De natuurgraven zijn dan ook vrij prijzig. Een natuurgraf voor een persoon kost € 5.160,-. ter vergelijking: een natuurgraf op Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem/Ede kost € 3.250,- tot € 3.750,-. De graven op Heidepol worden wel voor onbepaalde tijd uitgegeven.

Het is naar onze mening  een mooie ontwikkeling dat een gemeente aansluiting zoekt bij de trends op uitvaartgebied en actief beleid voert om de exploitatie van de begraafplaatsen financieel te waarborgen.

——————————–

Het laatste nieuws (19 januari 2016):

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vanochtend de nieuwe natuurbegraafplaats in Doorn officieel gepresenteerd aan de uitvaartondernemers in de regio. Op 10 december 2015 was de natuurbegraafplaats al daadwerkelijk in gebruik genomen door de begrafenis van een inwoner van de gemeente. De gemeente heeft extra hard gewerkt om de uitdrukkelijke laatste wens van deze inwoner mogelijk te maken.

De begraafplaats ziet er zeer natuurlijk uit. Het gaat om een (klein) stuk bos met twee natuurlijke paden aan de rand van de “normale” begraafplaats. Er kunnen 148 mensen begraven worden op perceeltje van ca 36 m2. De graven zijn één diep, dus helaas is het niet mogelijk om meerdere personen in een graf te begraven. Een paar dat naast elkaar begraven wil worden moet dus twee graven naast elkaar kopen, zoals overigens gebruikelijk is bij natuurbegraafplaatsen.

Grafmonumenten zijn slechts zeer beperkt toegestaan. De gemeente levert een boomschijf, waarin de naam van de overledene wordt gebrand. Eventueel is het mogelijk om een kleine zwerfkei als grafmonument op het graf te leggen. Om het natuurlijke karakter van het bos niet aan te tasten zijn andere gedenktekenen en versieringen niet toegestaan.

Volgens het Besluit op de Lijkbezorging (1997) mag een lichaam in elk graf slechts begraven worden in een biologisch afbreekbaar omhulsel. Op een natuurbegraafplaats luistert dat nog nauwer dan op andere begraafplaatsen. In principe moeten alle kunststoffen in de kist worden vermeden, dus ook nylons en andere synthetische kleding en andere attributen. De gemeente legt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de familie zelf. In de praktijk betekent dit dat die verantwoordelijkheid bij de begrafenisondernemer ligt, omdat de familie van een overledene hiervan niet op de hoogte is.

Geef een reactie