Geen kist maar lijkwade

Verreweg de meeste overledenen worden ‘gewoon’ in een kist opgebaard en vervoerd. Maar er komen steeds meer alternatieven. De lijkwade wint aan populariteit.

Eigenlijk kan elke grote lap stof een lijkwade zijn. Zo hebben we al eens een Indische meneer begraven in de sarong van zijn moeder, die hij zijn hele leven bij zich had gehouden.

Maar vaak wordt een speciale lijkwade gebruikt, van een gespecialiseerde leverancier, bijvoorbeeld het Amersfoortse Atelier Alewijn van Marijke Ott. Zij kan je zelfs helpen om je eigen lijkwade te maken. Maar ook Wikkelgoed levert mooie lijkwaden.

 

Draagplank

Als iemand in een lijkwade is gewikkeld, moet hij of zijn gedragen worden op een draagplank. Omdat draagplanken niet in grote aantallen geproduceerd worden, zoals kisten, zijn ze niet goedkoper dan kisten, zoals je misschien zou denken. Maar ook hier geldt weer: als je handig bent kun je zo’n plank ook zelf maken. Anders hebben wij een eenvoudige plank in onze voorraad.

 

 

Bloemen

Er past natuurlijk geen ‘standaard’ bloemstuk op een overledene, als die in een lijkwade ligt. Dat vraagt om wat creativiteit. De specialist in afscheidsbloemen Wolter Strijker weet daar wel raad mee. Maar Wikkelgoed heeft in samenwerking met Jantine Kraaijeveld een draagplank gemaakt met een aangepaste bloemenband, waarin je losse bloemen kunt steken die de overledene als het ware omarmen. Dat kun je zelfs met alle bezoekers van de uitvaart samen doen. Een heel liefdevolle vorm van bloemen voor een overleden geliefde.

 

Duurzaam

Een wade kan heel duurzaam zijn. Het gebruik van bijvoorbeeld een zuiver wollen wade van Nederlandse schapen (dus geen milieubelastend vervoer over grote afstand) en een draagbaar van gevlochten wilgentakken (in bijna ieder dorp in je omgeving te vinden) zorgen voor heel weinig uitstoot. De wollen wade van Wikkelgoed is zelfs gemaakt van afvalwol, dat anders verbrand zou worden. Win-win dus!

 

Meer weten

Als u eens wilt overleggen over de mogelijkheden van lijkwaden en andere mooie ideeën voor een uitvaart, neem dan gerust contact met ons op: 033 475 00 45.